Vodní rostliny - jak a kdy je vysadit?

Vodní rostliny - jak a kdy je vysadit?


Zahradní jezírka si bez vodních rostlin stěží dokážeme představit. Vodní rostliny jsou krásné během květu i po zbytek roku. Vodní rostliny jsou však nejenom krásné, ale pro zahradní jezírka jsou dokonce nezbytné, mají totiž zásadní vliv na samočisticí procesy, které v zahradním jezírku probíhají. Vodní rostliny během svého růstu spotřebovávají z vody živiny, které by jinak posloužili k růstu řasám. Platí tedy, že zahradní jezírka s velkým porostem vodních rostlin jsou mnohem odolnější proti řasám než jezírka bez, nebo s málo rostlinami.

 

Kdy je správný čas k sázení vodních rostlin do jezírka?

Nevhodnější je sázet vodní rostliny na jaře a na podzim, ale můžete je sázet i v průběhu celé sezóny. Jen rostliny tropické a citlivé na mráz musí počkat až do druhé poloviny května. Na jaře je nejlepší termín pro trvalé rostliny s plovoucími listy, jako jsou například lekníny, kdy nejlépe rostou a začíná jim vegetační období. Při nákupu rostlin se vždy ujistěte, že nejsou vyvinuta poupata. Plovoucí vodní rostliny jsou ve skutečnosti velmi křehké a mohou se během přepravy a sázení snadno poničit. Při přesazování a sázení rostlin v létě se často stává, že listy usychají, kořeny a oddenky ale vegetují a nové listy vyraší v příští sezóně.

 

S hnojivem pro vodní rostliny opatrně.

Hlavním typem substrátu pro vodní rostliny je směs jílu a písku v poměru 1 : 2. Například lekníny však můžeme vysadit přímo do rašeliny, ale pozor - ne obohacené hnojivem (rašelinové substráty, které jsou nabízeny ve většině zahradních prodejen). Vodní rostliny nesmíme vysazovat do univerzálních substrátů, ani hnojit univerzálními hnojivy. Obecně platí, že pro zahradní jezírka používáme co nejméně hnojiva. Hnojiva a především minerály způsobují rychlý růst řas ve vodě! Pokud některé druhy rostlin mají vysoké nutriční požadavky, je lepší přihnojovat je speciálním hnojivem pro vodní rostliny navrženým pro zahradní jezírka.

 

Sázecí nádoby pro vodní rostliny.

Nejvhodnější je sázet vodní rostliny do, k tomu určených, plastových košíků, které jsou k dostání v našem internetovém obchodě. Vodní rostliny je takto možné snadno přemístit, ošetřit či přesadit. Aby substrát nebo zemina nebyla vyplavena a neznečišťovala vodu v jezírku, musí být sázecí koš zakryt  geotextílií a zasypán pískem nebo štěrkem. V zahradnictví můžeme také zakoupit různé vaky a pytle na sázení vodních rostlin. Pro sázení rostlin s velmi silnými a pevnými kořeny, jako jsou lekníny je nejlépe použít plastový kbelík s velkým množstvím malých otvorů, aby se voda mohla snadno dostat dovnitř nádoby. Při použití jakéhokoliv sázecího koše musíte pamatovat na to, že má mít otvory i ve dně. Pokud nebude mít sázecí koš spodní otvory, nedostane se okysličená voda na dno koše a může dojít k uhnití kořenových balů rostlin.

Pochopitelně je také možné vodní rostliny sázet volně, pak je ovšem nezbytné je patřičně uchytit, zatížit u dna, aby nevyplavaly na hladinu. Při plánování výsadby musíme počítat s tím, že vysoké rostliny vysázené v nádobách mohou být snadno silným větrem převráceny. Můžeme tomu zabránit například založením sázecího koše většími kameny. Také je vhodné zapíchnout vhodnou dřevěnou tyč do sázecího koše a připevnit k ní vysokou rostlinu, která by se jinak mohla vlivem silného větru zlomit.


kontaktní informace - jezírka

 

 

články

Odzimování jezírka, aneb zahradní jezírko na jaře.

Jaro je tady a je na čase spustit jezírkovou filtraci a připravit zahradní jezírko na sezónu. Nejdůležitější, co ...

Jak připravíme zahradní jezírko na zimu?

Zahradní, ale samozřejmě také koupací jezírka vyžadují před zimou naši pozornost. Zazimování jezírka můžeme svěřit ...
zahradni-jezirko-zima2

Proč jsou Pure Pond Bomb nejúčinnější jezírkové bakterie na trhu?

Pure Pond Bomb jsou živé, tzv. „užitečné“, jezírkové bakterie, které zajistí rychlou a dlouhodobou ...
Pure-Pond-BOMB-23

Koupací jezírko a jeho cena.

Kolik stojí koupací jezírko a na čem jeho cena závisí? Jaké máme nároky na koupací jezírko a co od něj ...
koupaci_jezirko_stavba_2

Ekologická koupací jezírka, koupací biotopy.

Dovolená je nejčastěji spojena s cestou k moři, přehradě, nebo rybníku. Dopřát si požitek z koupání však můžeme i ...
koupaci-jezirka-Oase450

Plánování a stavba jezírka.

Plánování jezírka, aneb co si musíme rozmyslet nejdříve?   Nejdříve je třeba si ujasnit si, jaké jezírko ...

Řasy v jezírku.

Řasy mohou být problémem pro každé zahradní, nebo koupací jezírko. Dozelena zbarvená voda, zelená pěna na hladině, ...
vlaknita-rasa-3