Zahradní jezírka a řasy.

Řasy jsou pro mnohá zahradní jezírka problém.

Proč tomu tak je, co způsobuje nadměrný růst řas v jezírku a jak s řasami bojovat si přiblížíme v tomto článku.


Příčiny růstu řas v jezírku způsobuje nejčastěji přebytek živin, nebo světla.

 

Přebytek živin může být zaviněn:
1) Překrmováním ryb
2) nadměrným zarybněním jezírka
3) vnějšími vlivy (např. spadané listí)


Zahradní jezírka s chovem ryb.

Zahradní jezírka, zejména jezírka s chovem ryb jsou náchylná k problémům s řasami více, než okrasná zahradní jezírka bez ryb. Zdrojem přebytku živin v chovných jezírcích bývá jednak nespotřebované krmivo, které ryby nestačí sežrat, nebo také rybí výkaly. V první řadě, máme-li problém s řasami, vždy omezíme krmení ryb. Zahradní jezírka skýtají mnoho přirozené potravy, kterou ryby dokonale využívají. Umělé krmivo bychom měli používat jenom velice opatrně, opravdu tak, aby ryby vše co jim do jezírka dáme, spotřebovaly, nejlépe ještě než to dopadne na dno.

Pokud se domníváme, že krmíme zodpovědně a přiměřeně, může být problém také v přerybnění. Zahradní jezírka a jezírkové filtrace mají určitou filtrační kapacitu, které musíme přizpůsobit množství ryb v jezírku. Jednoduše řečeno, čím menší je jezírková filtrace, tím méně ryb v jezírku může plavat. Je-li jezírko přerybněné, filtrace a vodní rostliny nestačí odbourávat rybí výkaly a ve vodě dochází k nárůstu množství živin. Pamatujme, že pro zahradní jezírka by mělo platit pravidlo: 5.000 litrů vody = 1 metr rybí délky, pokud chováme Koi kapry, pak 5.000 litrů vody = 1 koi kapr.
Dalším problémem bývá znečištění, kterým trpí zejména zahradní jezírka nevhodně zkonstruovaná, nebo zahradní jezírka situovaná v blízkosti listnatých stromů.
Užitečným pomocníkem pro zahradní jezírka je dnová výpusť - gula a skimmer. Dnová výpusť - gula efektivně odstraňuje nečistoty ze dna jezírka a při správné konstrukci jezírka ani nedovolí kalu, aby se na dně usazoval a docházelo tak k tlení a hnilobným procesům. Skimmer zase slouží ke sběru nečistot z hladiny tak, že do sběrného koše, který je součástí skimmeru zachytává nečistoty, například listí, padající do jezírka z okolí.

 

Nadbytek světla dopadajícího na hladinu jezírka je další častou příčinou problémů s řasami. Nadbytek světla, tedy slunečního záření má kořeny již při plánování a stavbě jezírka. Nejjednodušší a zároveň nejúčinnější způsob jak zahradní jezírka dodatečně zastínit představují plovoucí vodní rostliny. Plovoucí rostliny zastíní hladinu poměrně rychle a spolehlivě, poněkud problematické je se jich zbavit. Volíme proto raději vodní rostliny, které příliš neexpandují.

 

Přípravky proti řasám.

Přípravky proti řasám můžeme rozdělit na přípravky s okamžitým účinkem a přípravky preventivní. Přípravky proti řasám s okamžitou účinností použijeme pouze v případě silné invaze řas, způsobené například nějakou nehodou. Tyto přípravky proti řasám neodstraní příčinu vzniku řas, pouze potlačí akutní problém.
Preventivní přípravky proti řasám jsou naopak vynikajícím pomocníkem pro zahradní jezírka a jejich aplikaci můžeme jenom doporučit. Mezi preventivní přípravky proti řasám doporučujeme například Oase AquaHumin (přírodní rašelina, vynikající prevence vzniku řas s celkovým pozitivním účinkem na zahradní jezírka), nebo Oase Phosless (přírodní granulát, který na sebe váže fosfáty, fosfáty bývají nejčastějším viníkem růstu řas v jezírku).

Přípravky proti řasám, které považujeme za účinné a které sami používáme, můžete zakpoupit v našem internetovém obchodě ZDE.


kontaktní informace - jezírka

 

 

články

Odzimování jezírka, aneb zahradní jezírko na jaře.

Jaro je tady a je na čase spustit jezírkovou filtraci a připravit zahradní jezírko na sezónu. Nejdůležitější, co ...

Jak připravíme zahradní jezírko na zimu?

Zahradní, ale samozřejmě také koupací jezírka vyžadují před zimou naši pozornost. Zazimování jezírka můžeme svěřit ...
zahradni-jezirko-zima2

Proč jsou Pure Pond Bomb nejúčinnější jezírkové bakterie na trhu?

Pure Pond Bomb jsou živé, tzv. „užitečné“, jezírkové bakterie, které zajistí rychlou a dlouhodobou ...
Pure-Pond-BOMB-23

Koupací jezírko a jeho cena.

Kolik stojí koupací jezírko a na čem jeho cena závisí? Jaké máme nároky na koupací jezírko a co od něj ...
koupaci_jezirko_stavba_2

Ekologická koupací jezírka, koupací biotopy.

Dovolená je nejčastěji spojena s cestou k moři, přehradě, nebo rybníku. Dopřát si požitek z koupání však můžeme i ...
koupaci-jezirka-Oase450

Plánování a stavba jezírka.

Plánování jezírka, aneb co si musíme rozmyslet nejdříve?   Nejdříve je třeba si ujasnit si, jaké jezírko ...

Řasy v jezírku.

Řasy mohou být problémem pro každé zahradní, nebo koupací jezírko. Dozelena zbarvená voda, zelená pěna na hladině, ...
vlaknita-rasa-3