Rozdělení zahradních jezírek.

Zahradní jezírka rozdělujeme podle jejich velikosti, nebo využití. Zahradní jezírko, aby bylo funkční by mělo mít objem alespoň 5m3, menší zahradní jezírka jsou náročná na filtraci, jelikož jejich samočisticí schopnost je velmi malá.

 

1) Zahradní jezírka dělíme dle plochy hladiny na:

  • Malá zahradní jezírka
  • Střední zahradní jezírka
  • Velká zahradní jezírka

 

Malá zahradní jezírka do 30 m2.

Zahradní jezírka s plochou do 30m2 jsou prakticky závislá na filtraci. Jejich samočisticí schopnost je velmi malá a bez jezírkové filtrace se u nich zpravidla neobejdeme. Filtrace pro malá zahradní jezírka může být i tlaková, vždy však s UV sterilizátorem. Hloubka jezírka by měla být alespoň 1 metr. Malá zahradní jezírka jsou vhodná pro chov jen velmi malého počtu ryb!

 

Střední zahradní jezírka 30 - 150 m2.

Zahradní jezírka této velikosti jsou nejběžnější. Bez ohledu na to, jestli se jedná o jezírko koupací, nebo okrasné je zde již dostatek prostoru pro vytvoření regenerační zóny a pro vodní rostliny. Přesto i střední zahradní jezírka doporučujeme vybavit filtračním systémem, zejména tehdy vyžadujeme-li čistou vodu celou sezónu.

 

Velká zahradní jezírka nad 150 m2

Velká zahradní jezírka lze provozovat i bez filtrace, jejich samočisticí schopnost je již poměrně velká. Vždy však instalujeme čerpadlo, které umožní cirkulaci vody.Ať již plánujeme zahradní jezírko malé, či velké, vždy dbáme na hlavní zásady jako je přiměřenost rybí osádky, osázení jezírka vhodnými rostlinami a na základní principy fungování zahradních jezírek!

 

 

2) Zahradní jezírka dle využití rozdělujeme na:

  • Zahradní jezírka koupací
  • Zahradní jezírka okrasná
  • Zahradní jezírka kombinovaná

 

Koupací zahradní jezírka

Koupací jezírka budujeme se záměrem vytvořit místo ke koupání a plnohodnotnému plavání. Výhoda je že koupací jezírka jsou celoročně estetickým doplňkem zahrady a stejně jako bazén umožní koupaní a plavání. Koupací zahradní jezírka jsou obvykle vybavena žebříkem, nebo molem pro pohodlný přístup do jezírka. Koupací jezírko se samozřejmě obejde bez chloru a jiných chemických látek, které musíme dávkovat do bazénu, voda v koupacím jezírku je přesto čistá.

Koupací jezírka tvoří vždy koupací zóna a zóna regenerační. Poměr obou zón by měl být minimálně stejný, ideální koupací jezírka mají  2/3 plochy regenerační a 1/3 koupací. Pokud uvažujeme s koupací - plavací zónou jezírka o rozměrech 12 x 4 metry, což již umožní poměrně pohodlné plavání, mělo by mít celé koupací jezírko plochu 150 m2. Vždy platí, že čím je poměr regenerační zóny k zóně koupací menší, tím větší nároky musíme klást na filtraci jezírka.

 

Zahradní jezírka okrasná

Okrasná zahradní jezírka plní roli estetickou. Voda je součást našeho životního prostředí a voda v zahradě je jistě velmi atraktivní podívaná v každém ročním období. Zahradní jezírka, kaskády a zahradní potůčky vždy zahradu oživí a dodají jí neopakovatelné kouzlo. Okrasné zahradní jezírko můžeme doplnit potůčkem, systémem kaskád. Efektní je rovněž osvětlení pro zahradní jezírka, různé zahradní fontány a podobně.

 

Zahradní jezírka kombinovaná

Kombinované zahradní jezírka jsou vlastně okrasná zahradní jezírka, do kterých však je možný vstup a příležitostné osvěžení v horkých dnech.


kontaktní informace - jezírka

 

 

články

Odzimování jezírka, aneb zahradní jezírko na jaře.

Jaro je tady a je na čase spustit jezírkovou filtraci a připravit zahradní jezírko na sezónu. Nejdůležitější, co ...

Jak připravíme zahradní jezírko na zimu?

Zahradní, ale samozřejmě také koupací jezírka vyžadují před zimou naši pozornost. Zazimování jezírka můžeme svěřit ...
zahradni-jezirko-zima2

Proč jsou Pure Pond Bomb nejúčinnější jezírkové bakterie na trhu?

Pure Pond Bomb jsou živé, tzv. „užitečné“, jezírkové bakterie, které zajistí rychlou a dlouhodobou ...
Pure-Pond-BOMB-23

Koupací jezírko a jeho cena.

Kolik stojí koupací jezírko a na čem jeho cena závisí? Jaké máme nároky na koupací jezírko a co od něj ...
koupaci_jezirko_stavba_2

Ekologická koupací jezírka, koupací biotopy.

Dovolená je nejčastěji spojena s cestou k moři, přehradě, nebo rybníku. Dopřát si požitek z koupání však můžeme i ...
koupaci-jezirka-Oase450

Plánování a stavba jezírka.

Plánování jezírka, aneb co si musíme rozmyslet nejdříve?   Nejdříve je třeba si ujasnit si, jaké jezírko ...

Řasy v jezírku.

Řasy mohou být problémem pro každé zahradní, nebo koupací jezírko. Dozelena zbarvená voda, zelená pěna na hladině, ...
vlaknita-rasa-3