Jak připravíme zahradní jezírko na zimu?

Zahradní, ale samozřejmě také koupací jezírka vyžadují před zimou naši pozornost. Zazimování jezírka můžeme svěřit odborné firmě, která zajistí vše potřebné pro zdárné přezimování jezírka, nebo můžeme naše jezírko zazimovat sami.

 

Z jezírka je před zimou nejdůležitější odstranit všechno napadané listí, odumřelé zbytky rostlin a všechny ostatní organické nečistoty. Nečistoty, které v jezírku zůstanou, budou v zimě hnít a kromě toho, že tak budou uvolňovat toxické plyny, které jsou jedovaté pro ryby a vodní živočich zimující v jezírku, značně znesnadní jarní nastartování biologické rovnováhy v jezírku. Zazimování jezírka je proto velmi důležité a nevyplatí se jej podceňovat!

 

Co tedy zahradní jezírko před zimou potřebuje?

  • Vzhledem k tomu, že nejvíce jezírko znečistí podzimní spad listí, provádíme zimní údržbu (zazimování jezírka) až poté co zůstanou okolní stromy bez listí. Je třeba odstranit napadané listí, zbytky odumřelých rostlin, důležité je také odsátí bahna a kalu ze dna jezírka. K odsátí nečistot je nejvhodnější jezírkový vysavač, například osvědčený Oase Pondovac 4
  • I když jsme z jezírka odstranili maximum nečistot, dochází v zimě v jezírku k chemickým reakcím, které vznikají rozkladem zbylého organického odpadu. Z tohoto důvodu, musíme zabránit zamrznutí celé hladiny jezírka a vytvořit tak prostor, kterým mohou jedovaté plyny, které se tvoří pod vodní hladinou unikat z jezírka ven. Otvor do ledu nikdy neprosekávejte, otřesy mohou ryb vystresovat do té míry, že dojde k jejich úhynu! Není také vyloučeno, že byste mohli poškodit jezírkovou fólii. Pokud se již led vytvořil, použijte například hrnec s vřelou vodou, který položíte na led a tím jej roztopíte. Na uchování otvoru v ledu slouží zejména topítka a areátory, které zabraňují zamrznutí vodní hladiny a zajišťují také žádoucí provzdušnění vody v jezírku. Provzdušňovače mají velmi nízkou spotřebu el. energie a využijeme je samozřejmě i v průběhu sezóny.
  • Když teplota vody v jezírku klesne pod deset stupňů celsia, metabolismus ryb se zpomalí a jejich trávicí systém přestává pracovat. V zimě proto ryby nikdy nekrmíme! Při teplotě vody pod deset stupňů se značně omezí veškerá biologická aktivita v jezírku. Tehdy se může z jezírka odpojit a demontovat filtrační technologie. Filtr před uschováním řádně vyčistěte a skladujte v prostorách, kde nemrzne, protože mráz může poškodit některé typy čerpadel, ale i UV lampy. UV lampu je třeba rozebrat a řádně vyčistit, případně vyměnit na další sezónu UV zářivku. U čerpadla postupujte dle instrukcí výrobce. Některá čerpadla můžete ponechat ve vodě i v zámrzné hloubce jako například jezírkové čerpadla Aquamax od firmy Oase.
  • Důležité je změřit chemické parametry vody a aplikovat jezírkové bakterie, případně (podle naměřených parametrů vody) jiné přípravky na úpravu vody, které zajistí optimální přezimování jezírka.
  • Po zimní údržbě vodní rostliny nevyžadují zvláštní pozornost. Lekníny patří do nezámrzné hloubky. Rákos a jiné podobné traviny doporučujeme zastřihnout až na jaře. Vodní rostliny stříhejte vždy jen několik centimetrů nad hladinou jezírka. Ke stříhání rostlin doporučujeme jezírkové nůžky a kleště.

 

Nabízíme odborné zazimování jezírek!

Máte-li zájem o zazimování jezírka, zavolejte, nebo napište: tel: 776 487 823!


kontaktní informace - jezírka

 

 

články

Odzimování jezírka, aneb zahradní jezírko na jaře.

Jaro je tady a je na čase spustit jezírkovou filtraci a připravit zahradní jezírko na sezónu. Nejdůležitější, co ...

Jak připravíme zahradní jezírko na zimu?

Zahradní, ale samozřejmě také koupací jezírka vyžadují před zimou naši pozornost. Zazimování jezírka můžeme svěřit ...
zahradni-jezirko-zima2

Proč jsou Pure Pond Bomb nejúčinnější jezírkové bakterie na trhu?

Pure Pond Bomb jsou živé, tzv. „užitečné“, jezírkové bakterie, které zajistí rychlou a dlouhodobou ...
Pure-Pond-BOMB-23

Koupací jezírko a jeho cena.

Kolik stojí koupací jezírko a na čem jeho cena závisí? Jaké máme nároky na koupací jezírko a co od něj ...
koupaci_jezirko_stavba_2

Ekologická koupací jezírka, koupací biotopy.

Dovolená je nejčastěji spojena s cestou k moři, přehradě, nebo rybníku. Dopřát si požitek z koupání však můžeme i ...
koupaci-jezirka-Oase450

Plánování a stavba jezírka.

Plánování jezírka, aneb co si musíme rozmyslet nejdříve?   Nejdříve je třeba si ujasnit si, jaké jezírko ...

Řasy v jezírku.

Řasy mohou být problémem pro každé zahradní, nebo koupací jezírko. Dozelena zbarvená voda, zelená pěna na hladině, ...
vlaknita-rasa-3