Koupací jezírka - typy.

Trend posledních let - koupací jezírka spojují výhody klasického bazénu s funkci dekorativní. 

 

Koupací jezírka rozlišujeme na:

 

1) Velká přírodní koupací jezírka.

Rozsáhlé umělé rybníky a jezera jsou předchůdci koupacích jezírek. Nádrže tohoto typu jsou zcela přírodní, bez techniky. Pohyb vody je tvořen tlakem větru na hladinu a teplotními rozdíly mezi hladinou a hlubší části nádrže. Koupací jezírka jsou, stejně jako přírodní vodní nádrže, užitková - plavací část zabírá maximálně 30% povrchu hladiny, zbytek tvoří regenerační zóna osídlená vodními rostlinami. O čištění vody v jezírku se starají tak jako v přírodě pouze samočisticí funkce jezírka. Takové jezírko bez jakékoliv technologie je nejlevnější varianta koupacího jezírka. Velké jsou ovšem požadavky na jeho velikost - min. 200m2. Přírodní koupací jezírka slouží nejenom ke koupání a plavání, ale jsou také domovem a útočištěm mnoha obojživelníků, žab, ryb a dalších vodních živočichů.

2) Koupací jezírka s umělou cirkulací vody.

Tato koupací jezírka jsou vybavena čerpadlem s nízkou spotřebou energie, potůčkem, fontánou nebo kaskádou, čímž je zajištěn nucený pohyb vody v jezírku. Denní objem přečerpané vody v jezírku by měl být alespoň 30%. Cirkulace vody značně pomáhá ke zrychlení přirozených samočisticích procesů v jezírku. Koupací jezírka tohoto systému mohou mít poměr plavací a regenerační zóny 1:1.

3) Koupací jezírka s dnovou výpustí a skimmerem.

Základem tohoto typu jezírka je, že znečištěná voda je čerpána spodní výpustí (gulou) do mechanických filtrů. Nečistoty z povrchu jezírka sbírá skimmer. Vyčištěná voda se vrací zpět do jezírka potůčkem, kaskádami, nebo vodopádem. Koupací jezírka tohoto typu alespoň jednou denně přefiltrují všechnu vodu z jezírka. Kopací jezírka vybavená skimmerem, dnovou výpustí a mechanickým filtrem mohou mít poměr koupací zóny k zóně regenerační přibližně 2:3

4) Koupací jezírka s filtrací.

Máme-li k dispozici málo místa pro vytvoření rozsáhlé regenerační zóny, musíme koupací jezírko vybavit účinnou filtrací. Filtrace pro koupací jezírka je nákladné, zato velmi účinné zařízení, které výrazně ovlivní čistotu vody v jezírku. Podmínkou je ovšem výběr kvalitní, dostatečně dimenzované filtrace. Výběr vhodného typu jezírkové filtrace vždy konzultujeme s odborníkem! Jezírková filtrace supluje samočisticí pochody v jezírku tím, že filtrační média ve filtru poskytují velký prostor pro usazení tzv. užitečných bakterií, které vodu čistí. Je-li filtrace doplněna UV lampou a odlučovačem fosfátů, lze regenerační plochu výrazně zredukovat. Koupací jezírka s výkonnou filtrací mohou mít regenerační zónu zabírající jen asi 20-30% celkové plochy jezírka, výborně se tak hodí zejména pro malé pozemky.


kontaktní informace - jezírka

 

 

články

Odzimování jezírka, aneb zahradní jezírko na jaře.

Jaro je tady a je na čase spustit jezírkovou filtraci a připravit zahradní jezírko na sezónu. Nejdůležitější, co ...

Jak připravíme zahradní jezírko na zimu?

Zahradní, ale samozřejmě také koupací jezírka vyžadují před zimou naši pozornost. Zazimování jezírka můžeme svěřit ...
zahradni-jezirko-zima2

Proč jsou Pure Pond Bomb nejúčinnější jezírkové bakterie na trhu?

Pure Pond Bomb jsou živé, tzv. „užitečné“, jezírkové bakterie, které zajistí rychlou a dlouhodobou ...
Pure-Pond-BOMB-23

Koupací jezírko a jeho cena.

Kolik stojí koupací jezírko a na čem jeho cena závisí? Jaké máme nároky na koupací jezírko a co od něj ...
koupaci_jezirko_stavba_2

Ekologická koupací jezírka, koupací biotopy.

Dovolená je nejčastěji spojena s cestou k moři, přehradě, nebo rybníku. Dopřát si požitek z koupání však můžeme i ...
koupaci-jezirka-Oase450

Plánování a stavba jezírka.

Plánování jezírka, aneb co si musíme rozmyslet nejdříve?   Nejdříve je třeba si ujasnit si, jaké jezírko ...

Řasy v jezírku.

Řasy mohou být problémem pro každé zahradní, nebo koupací jezírko. Dozelena zbarvená voda, zelená pěna na hladině, ...
vlaknita-rasa-3