Měď jako hrozba pro zahradní jezírka.

Měď a zahradní jezírka.

Měď je stopový prvek a jako takový představuje součást výživy mnohých živočichů. Krom jiného je důležitý pro tvorbu různých, pro život důležitých enzymů. Jak již označení „stopový prvek“ napovídá, je měď zdravá jen v nepatrném množství (stopách). Ve vyšších koncentracích je měď pro zahradní jezírka a jeho obyvatele nebezpečím.


Zdravá koncentrace mědi je rychle překročitelná již z důvodu různých vnějších vlivů, jako jsou měděné rozvody, nebo například hnojiva. Především v mělké vodě zahradního jezírka může, již při koncentraci 0,03mg/l, dojít k poškození citlivých živočichů. Pro eliminaci mědi ve vodě doporučujeme použít filtrační válce Oase Phosless. Ty totiž na sebe neváží jen důležitou živinu pro řasy - fosfáty, ale také měď. Pravidelnou výměnou filtračního granulátu tak přispějete zásadním způsobem k eliminaci řas, tím, že jim vezmete fosfáty, ale potlačíte také výskyt mědi v zahradním jezírku.
Měď je pro zahradní jezírka obzvláště zákeřná, jelikož jako dále neštěpitelný prvek není odbouratelná, ale dlouhodobě se usazuje v sedimentu jezírka. V případě snížení pH a tvrdosti vody, může být měď, která je vázaná v sedimentu náhle uvolněna a může způsobit náhlý úhyn ryb.

 

Přípravky proti řasám s obsahem mědi.

Používání prostředků obsahujících měď při péči o zahradní jezírka, je vzhledem k uvedeným skutečnostem riskantní. Algicidy (prostředky proti řasám) obsahující měď musí, i při dodržení uvedeného dávkování, překročit bezpečnou koncentraci mědi v jezírku. Jinak by účinek algicidů na vláknité řasy nebyl dostatečný.

 

Hodnoty toxicity mědi pro vodní živočichy, kdy lze očekávat jejich poškození:
• 0,03mg/l pro řasy, především modré a bakterie (také filtrační bakterie!)
• 0,08mg/l pro vodní rostliny
• 0,10mg/l pro ryby

 

Výše uvedené hodnoty jasně ukazují, že kritická hranice obsahu mědi v jezírku je stejná pro řasy, jako pro filtrační bakterie. Navíc i samotné ryby jsou po několika aplikacích takových prostředků proti řasám ohroženy, jelikož měď není z jezírka odbouratelná. Dojde-li poté, z jakýchkoliv důvodů, k poklesu pH a tvrdosti vody, dojde zákonitě také k úhynu ryb jezírku.
Nebezpečí mědi pro zahradní jezírka tedy spočívá v tom, že již minimální koncentrace zabíjí filtrační bakterie, ještě větším nebezpečím pro zahradní jezírka však je, že jelikož měď není přirozeně odbouratelná, její koncentrace v jezírku dlouhodobě narůstá. K uvolnění mědi dojde při vzniku optimálních podmínek (snížení pH a tvrdosti vody) a její účinek je tak navíc zákeřný a nečekaný.

 

Oase, přípravky proti řasám bez mědi.Oase jako výrobce techniky pro zahradní jezírka, ale i prostředků na péči o zahradní jezírko nepoužívá mědi ani její příměsi v žádných produktech. Samozřejmostí je, že ani žádné zařízení Oase jako jsou například čerpadla, jezírkové filtrace, zahradní fontány atd. neuvolňují do jezírka měď.
Pokud hrozí riziko kontaminace vody vašeho zahradního jezírka, například po použití prostředků proti řasám, použijte filtrační válce Phosless. Filtrační válce Phosless naváží nejenom fosfáty, které způsobují růst řas v jezírku, ale také měď, olovo, nebo zinek a odstraní tak tyto škodliviny z jezírka. Nyní jsou dostupné také náhradní filtrační náplně Phosless v praktických sáčcích.

 


kontaktní informace - jezírka

 

 

články

Odzimování jezírka, aneb zahradní jezírko na jaře.

Jaro je tady a je na čase spustit jezírkovou filtraci a připravit zahradní jezírko na sezónu. Nejdůležitější, co ...

Jak připravíme zahradní jezírko na zimu?

Zahradní, ale samozřejmě také koupací jezírka vyžadují před zimou naši pozornost. Zazimování jezírka můžeme svěřit ...
zahradni-jezirko-zima2

Proč jsou Pure Pond Bomb nejúčinnější jezírkové bakterie na trhu?

Pure Pond Bomb jsou živé, tzv. „užitečné“, jezírkové bakterie, které zajistí rychlou a dlouhodobou ...
Pure-Pond-BOMB-23

Koupací jezírko a jeho cena.

Kolik stojí koupací jezírko a na čem jeho cena závisí? Jaké máme nároky na koupací jezírko a co od něj ...
koupaci_jezirko_stavba_2

Ekologická koupací jezírka, koupací biotopy.

Dovolená je nejčastěji spojena s cestou k moři, přehradě, nebo rybníku. Dopřát si požitek z koupání však můžeme i ...
koupaci-jezirka-Oase450

Plánování a stavba jezírka.

Plánování jezírka, aneb co si musíme rozmyslet nejdříve?   Nejdříve je třeba si ujasnit si, jaké jezírko ...

Řasy v jezírku.

Řasy mohou být problémem pro každé zahradní, nebo koupací jezírko. Dozelena zbarvená voda, zelená pěna na hladině, ...
vlaknita-rasa-3