Proč je dobré mít v zahradě vodu?

Voda a vodní prvky v zahradě.

Voda hraje v životě člověka klíčovou roli. Stejně jako náš organismus potřebuje vodu ke svému životu, tak se bez něj neobejdou ani rostliny a tím pádem ani naše zahrada. Její funkce se, ale nemusí omezit jen na zalévání. Role vody v našich zahradách je mnohem širší. Zahradní jezírka vytvářejí výjimečné klima daného místa a dodávají mu zvláštní kouzlo. Voda v zahradě fascinuje, baví, vylepšuje náladu i mikroklima. Koupací jezírka jsou skutečný poklad, zvlhčují vzduch a během horkých dní přinášejí občerstvující svěžest a možnost zdravého a přirozeného koupání. Voda v zahradě zároveň stanoví zajímavý dekorační prvek, který tvaruje vzhled zahrady a spolu s domem vytváří stylový celek. Díky ní se může naše zahrada proměnit v dokonalé místo pro relaxaci po těžkém dnu stráveném v práci.

Všichni z nás však nemáme dostatečně rozlehlý pozemek, abychom si mohli dovolit postavit velké koupací jezírko. V situaci, kdy nedisponujeme velkým množství místa, stojí za to pokusit se o realizaci alespoň malého jezírka. Vždyť postačí i malá vodní nádrž, vodní stěna, nebo fontánka a naše zahrada získá nenapodobitelné zákoutí.


Zahradní jezírka dříve a dnes.

V dnešní době se čím dál tím více z nás rozhoduje pro založení vlastního zahradního jezírka. Je to způsobeno nejen výhodami, o kterých jsme si řekli výše, ale i vysokou dostupností materiálů pro stavbu jezírka.

V nedávné minulosti se používaly pro výrobu jezírka různé plastové, či plechové vany, nebo různé fólie v lepším případě PVC, v horším obyčejný silnější igelit, který stěží přežil jednu sezónu. Ti zručnější z nás si potom vytvářeli různá betonová zahradní jezírka. Jejich výhodou byla zejména dostupnost jakéhokoliv tvaru a jejich bytelnost, pozdější jakékoliv změny však bývaly poněkud obtížně realizovatelné. V každém případě, realizace zahradního jezírka dříve, byla práce pro vynalézavého kutila, který byl navíc ochotný obětovat svému jezírku mnoho volného času.

Dnes dáváme přednost stavbě jezírka z moderních materiálů, které jsou velmi kvalitní a snadno dostupné. Rovněž samotnou výstavbu zahradního jezírka lze svěřit profesionální firmě, která zákazníkovi ušetří mnoho času i práce. Navíc díky zkušenostem s provozováním a stavbou jezírek doporučí mnohá řešení, která amatérský stavitel nemůže znát a která pomohou zlepšit vzhled a péči o jezírko v budoucnu.
Uvažujete nad stavbou okrasného zahradního jezírka? Láká vás koupání bez chlóru a chemie v krásném přírodním jezírku, které bude ozdobou vaší zahrady? Realizujeme zahradní jezírka a koupací jezírka na klíč. Kontaktujte nás pro předložení nezávazné nabídky.

provozovna Ostrava: tel: 776 487 823, e-mail: jezirkanaklic@gmail.com
provozovna Praha: tel: 602 715 716, e-mail: jezirka.praha@gmail.com

 

Zahradní jezírka dělíme na:

  1. zahradní jezírka okrasná 
  2. zahradní jezírka koupací
  3. zahradní jezírka kombinovaná

Okrasná zahradní jezírka slouží především pro potěchu oka. Voda v zahradě je jako třešnička na dortu, vždyť kdo by nemiloval pohled na vodní hladinu, vodní rostliny a živočichy! Klid, ticho, popřípadě zurčení potůčku to je důvod proč se rozhodujeme pro stavbu okrasného jezírka. Pokud v okrasném jezírku nechováme ryby, lze v případě dobře navrženého jezírka, zcela vynechat filtraci, popřípadě filtrační systém výrazně zredukovat. Okrasná zahradní jezírka s rybí osádkou jsou pak na filtraci odkázaná. Platí, že čím větší je objem jezírka tím lepší jsou jeho samočisticí schopnosti a tím také snadněji v něm udržíme čistou vodu. Zahradní jezírka mělká, či malá se většinou v létě přehřívají, dochází v nich rychleji k fyzikálním i biologickým změnám a jsou proto často problematická z hlediska růstu řas. Minimální objem zahradního jezírka by měl být alespoň 6m3.


Koupací jezírka slouží zejména ke koupání pro ty z nás, které neláká koupání v chlorované - mrtvé vodě a celoroční pohled na bazén s plastovým zastřešením. Koupací jezírka na rozdíl od bazénu, který celý rok zahradu hyzdí, aby byl 3-4 měsíce k užitku, zahradu nehyzdí, ale jsou jejím doplňkem. Koupání v jezírku je navíc zdravé, narozdíl od koupání v chemicky desinfikované bazénové vodě. Koupací jezírka mají plaveckou část a část regenerační, ve které rostou vodní rostliny. Čím větší je podíl regenerační zóny a množství rostlin, tím menší jsou nároky na filtraci jezírka. Obecně, ale lze říci, že koupací jezírka jsou náročnější na filtrační systém.


Kombinovaná zahradní jezírka jsou jezírka okrasná, která ale umožní příležitostné osvěžení, či plavání. Nemusí mít přímo plaveckou zónu, většinou mají vstup do jezírka například po nášlapných kamenech.


kontaktní informace - jezírka

 

 

články

Odzimování jezírka, aneb zahradní jezírko na jaře.

Jaro je tady a je na čase spustit jezírkovou filtraci a připravit zahradní jezírko na sezónu. Nejdůležitější, co ...

Jak připravíme zahradní jezírko na zimu?

Zahradní, ale samozřejmě také koupací jezírka vyžadují před zimou naši pozornost. Zazimování jezírka můžeme svěřit ...
zahradni-jezirko-zima2

Proč jsou Pure Pond Bomb nejúčinnější jezírkové bakterie na trhu?

Pure Pond Bomb jsou živé, tzv. „užitečné“, jezírkové bakterie, které zajistí rychlou a dlouhodobou ...
Pure-Pond-BOMB-23

Koupací jezírko a jeho cena.

Kolik stojí koupací jezírko a na čem jeho cena závisí? Jaké máme nároky na koupací jezírko a co od něj ...
koupaci_jezirko_stavba_2

Ekologická koupací jezírka, koupací biotopy.

Dovolená je nejčastěji spojena s cestou k moři, přehradě, nebo rybníku. Dopřát si požitek z koupání však můžeme i ...
koupaci-jezirka-Oase450

Plánování a stavba jezírka.

Plánování jezírka, aneb co si musíme rozmyslet nejdříve?   Nejdříve je třeba si ujasnit si, jaké jezírko ...

Řasy v jezírku.

Řasy mohou být problémem pro každé zahradní, nebo koupací jezírko. Dozelena zbarvená voda, zelená pěna na hladině, ...
vlaknita-rasa-3