Ryby pro zahradní jezírka: Jeseter

Jeseter je velmi zvláštní a atraktivní ryba vhodná pro větší zahradní jezírka, svým vzhledem připomíná prehistorickou rybu z období dinosaurů.

 

Jeseter má prodloužené tělo, špičatý nos, kostěné štítky na povrchu těla a asymetrickou ocasní ploutev. Zbarvení je našedlé, hnědavé nebo nazelenalé. Hlava přechází v dlouhý špičatý rypec, v jehož spodní části se nacházejí ústa a čtyři hmatové fousky. Hřbetní ploutev jesetera je posazena až za úroveň břišních ploutví. Na zádech má v řadě 11 - 17 a na boku 60 - 70, na břiše pak 10 - 18 kostěných štítků. Ocasní ploutev je nesouměrná. Jeseteři svou zvláštností přitahují pozornost a vhodně doplňují zahradní jezírka.

 

Jesetery můžeme chovat v zahradním jezírku spolu s Koi kapry, případně třeba s karasy. Minimální velikost jezírka pro chov jeseterů je asi 6 m3. Ideální velikost je však od 10 m3. Kvalitní jezírková filtrace by měla být samozřejmostí. Jeseteři rostou poměrně rychle a malá zahradní jezírka jsou pro ně nevyhovující a trápí se zde. Mladí jeseteři nejsou zdatní plavci, a mohou proto uvíznout ve vodních rostlinách, nebo v řasách.

 

Jeseter se a dožívá až 15 let. Pohlavní dospělost jeseterů je u samců mezi 3. -5. rokem života a u samic, mezi 4-7 rokem života. Jeseter dorůstá do délky až 125cm (záleží na druhu). Hmotnost jesetera se průměrně pohybuje mezi 2 -5 kg. Maximum, ale může být až 15kg. Pro zahradní jezírka je vhodný zejména jeseter malý, ale i některé jiné druhy. Jesetera jednoznačně doporučujeme do každého jezírka, podmínkou ovšem je kvalitní jezírková filtrace.


V přírodě se jeseter živí drobnými bezobratlými (larvy hmyzu, červi, korýši), vzácně také drobnými rybkami. Potravu většinou sbírá ze dna, ale příležitostně i z vodního sloupce a z hladiny. Trávicí soustava jesetera není uzpůsobena k trávení krmiva s rostlinnou složkou. Proto musíme jesetery krmit krmivem, jehož hlavní složkou je rybí moučka. Pozor na krmivo s obsahem sóji! Trávicí soustava ji nedokáže zpracovat. Tak jako ostatní ryby i jesetery krmíme nejlépe vícekrát denně v malých dávkách. Denně jeseterům dávejte krmivo v množství cca 3% jejich váhy. Musíme si uvědomit, že ústa jesetera jsou na spodní části těla, a proto tato ryba sbírá potravu ze dna jezírka. Je proto nutné používat krmivo, které klesá ke dnu jezírka.

Ideální hodnoty vody v jezírku pro chov jesetera jsou:

  • amoniak 0.0mg / l
  • nitrity méně než 0,25 mg / l
  • Nitráty méně než 150 mg / l
  • PH v rozmezí 7 až 9
  • Kyslíku cca 6 mg / l
  • teplota vody do 28 C

 

Tak jako ostatní ryby, i jeseter je na jaře poměrně aktivní. Po zimě je proto třeba jesetera začít poměrně brzy a často krmit. Jeseterům podávejte malé množství krmiva vícekrát denně. Jeseteři jsou nejaktivnější ráno a večer, tento čas je proto nejvhodnější k jejich krmení. Při chovu jeseterů spolu s Koi kapry, nebo jinými žravými druhy ryb, nejprve nakrmte jiné druhy, protože jinak sežerou potravu plachým jeseterům. Na podzim jesetera krmíme, dokud teplota vody neklesne na 4 oC. Mnoho chovatelů je přestane na podzim krmit příliš brzy, což má pro jesetera za následek "vyhladovění" a úhyn.


Jeseteři jsou hákliví na používání jezírkové chemie, např. chemie na zničení jednobuněčných řas nebo léčiv. Proto než aplikujete přípravky proti řasám, poraďte se s prodejcem.


kontaktní informace - jezírka

 

 

články

Odzimování jezírka, aneb zahradní jezírko na jaře.

Jaro je tady a je na čase spustit jezírkovou filtraci a připravit zahradní jezírko na sezónu. Nejdůležitější, co ...

Jak připravíme zahradní jezírko na zimu?

Zahradní, ale samozřejmě také koupací jezírka vyžadují před zimou naši pozornost. Zazimování jezírka můžeme svěřit ...
zahradni-jezirko-zima2

Proč jsou Pure Pond Bomb nejúčinnější jezírkové bakterie na trhu?

Pure Pond Bomb jsou živé, tzv. „užitečné“, jezírkové bakterie, které zajistí rychlou a dlouhodobou ...
Pure-Pond-BOMB-23

Koupací jezírko a jeho cena.

Kolik stojí koupací jezírko a na čem jeho cena závisí? Jaké máme nároky na koupací jezírko a co od něj ...
koupaci_jezirko_stavba_2

Ekologická koupací jezírka, koupací biotopy.

Dovolená je nejčastěji spojena s cestou k moři, přehradě, nebo rybníku. Dopřát si požitek z koupání však můžeme i ...
koupaci-jezirka-Oase450

Plánování a stavba jezírka.

Plánování jezírka, aneb co si musíme rozmyslet nejdříve?   Nejdříve je třeba si ujasnit si, jaké jezírko ...

Řasy v jezírku.

Řasy mohou být problémem pro každé zahradní, nebo koupací jezírko. Dozelena zbarvená voda, zelená pěna na hladině, ...
vlaknita-rasa-3