Zahradní jezírka s rybami, nebo bez ryb?

Ryby a zahradní jezírka.

 

Na toto téma bylo již mnohé řečeno i napsáno a existuje mnoho názorů pro i proti. V poslední době však stále více převládá názor, že ryby jsou pro zahradní jezírka přínosem. Ryby v jezírku plní roli estetickou, ale i roli likvidátora uhynulých malých živočichů, hmyzu a například také komářích larev. Zahradní jezírka s rybí osádkou jsou proti komárům chráněna tím nejúčinnějším a zcela ekologickým způsobem. Ryby si zvyknou i na naši přítomnost ve vodě, jejich chov tak umožňují i oblíbená koupací jezírka.

 

Zahradní jezírka vhodná pro chov ryb.

 

Zahradní jezírka vhodná pro chov ryb budujeme minimálně 1 metr hluboká, mělčí jezírka neposkytují záruku bezpečného přezimování ryb a navíc mělká zahradní jezírka trpí v letních měsících přílišným přehříváním vody. Další podmínkou je objem vody v jezírku alespoň 10m3, čím více to však bude, tím lépe.

 

Kolik ryb do jezírka můžeme vysadit?

 

Počet ryb, který můžeme v jezírku chovat, závisí na objemu jezírka, použité filtraci, množství rostlin v jezírku a na řadě dalších faktorů. Jednoduchá poučka však praví, že na každých 5.000 litrů vody v jezírku s filtrací, můžeme chovat ryby v celkové délce 1 metr, u koi kaprů pak počítáme maximálně s jednou rybou na 5.000 litrů vody (je to proto, že koi kapři patří mezi obzvláště velké znečišťovatele jezírek). Samozřejmě nalezneme zdroje, které uvádějí počet ryb větší i menší, to co zde uvádíme, je však bezpečné zarybnění se kterým by si mělo jezírko poradit bez velkých problémů. Zahradní jezírka bez filtrace osazujeme rybami pouze velice opatrně.

Ideální je začít prvním rokem s vysazením třeba ¼ plánované rybí osádky a k vysazení dalších ryb přistoupit až v příštím roce. Jednak se nastartují samočisticí schopnosti jezírka, ale časem také získáme více zkušeností s chodem a fungováním našeho jezírka.  Pamatujeme také na to, že zahradní jezírka zpravidla neslouží jako výkrmna ryb a ryby proto dokrmujeme jenom velice obezřetně. I v přírodě jsou přece ryby odkázány na to, co i samy seženou a nikdo je nechodí krmit umělým krmivem. Zahradní jezírka jsou zásobárnou rozličné rybí potravy ať už rostlinné, nebo různého hmyzu, larev atd. Neobávejme se proto, že ryby budou v jezírku trpět hlady! Nejvíce problémů se znečištěnou vodou v jezírku a s přemnoženými řasami je způsobeno právě překrmováním ryb. Nespotřebované zbytky krmiva, stejně jako příliš mnoho rybích výkalů zatíží zahradní jezírko natolik, že dochází k hromadění organických nečistot, které se nestačí odbourávat a způsobují nárůst řas.

 

Výběru ryb vhodných pro tuzemská zahradní jezírka se budeme věnovat v samostatném článku.


kontaktní informace - jezírka

 

 

články

Odzimování jezírka, aneb zahradní jezírko na jaře.

Jaro je tady a je na čase spustit jezírkovou filtraci a připravit zahradní jezírko na sezónu. Nejdůležitější, co ...

Jak připravíme zahradní jezírko na zimu?

Zahradní, ale samozřejmě také koupací jezírka vyžadují před zimou naši pozornost. Zazimování jezírka můžeme svěřit ...
zahradni-jezirko-zima2

Proč jsou Pure Pond Bomb nejúčinnější jezírkové bakterie na trhu?

Pure Pond Bomb jsou živé, tzv. „užitečné“, jezírkové bakterie, které zajistí rychlou a dlouhodobou ...
Pure-Pond-BOMB-23

Koupací jezírko a jeho cena.

Kolik stojí koupací jezírko a na čem jeho cena závisí? Jaké máme nároky na koupací jezírko a co od něj ...
koupaci_jezirko_stavba_2

Ekologická koupací jezírka, koupací biotopy.

Dovolená je nejčastěji spojena s cestou k moři, přehradě, nebo rybníku. Dopřát si požitek z koupání však můžeme i ...
koupaci-jezirka-Oase450

Plánování a stavba jezírka.

Plánování jezírka, aneb co si musíme rozmyslet nejdříve?   Nejdříve je třeba si ujasnit si, jaké jezírko ...

Řasy v jezírku.

Řasy mohou být problémem pro každé zahradní, nebo koupací jezírko. Dozelena zbarvená voda, zelená pěna na hladině, ...
vlaknita-rasa-3